Traductor

dissabte, 19 de maig del 2012

PILOTA de RUGBI



Objecte elàstic i lleuger utilitzat principalment en la pràctica del Rugbi.  Podem trobar-lo de diferents materials , normalment  de cuir o material sintètic.

Història

Els primers a fabricar pilotes de rugbi van ser Richard Lindon (1816-1887) i William Gilbert (1799-1877) per als estudiants de la Rugby School. Les pilotes  eren cosides a mà. Tots dos homes tenien el seu negoci situat a prop de la institució. Veient que la demanda anava creixent, ells es van dedicar de ple a la fabricació de pilotes per als nois de l’escola de Rugbi.

Pilota:  Ovalada o deforme?
La forma ovalada, en principi, se li atribueix a una causa natural. La bufeta de porc, amb la qual es construïa la  pilota, li donava una aparença més oval que rodona.

Una altre explicació  sobre la forma  ovalada  és que els mateixos estudiants de la Rugby School , li van demanar a Gilbert que els donés una altra forma a les seves pilotes. D'aquesta manera, buscaven diferenciar el seu  joc de la resta d’esports, sobretot, del futbol que es practicava arreu.
 
Cap a l'any 1870, el cautxú va reemplaçar la bufeta de porc en l’elaboració de les pilotes de Rugbi. De la mà de  Lindon, un altre artesà de Rugbi.  Aquest va fabricar la primera càmera de cautxú inflable que es va utilitzar en una pilota de rugbi. 
 
El 1871 amb la formació de la Rugbi Football Union, es comencen a  elaborar  les regles del joc i  també es normalitza  la forma i les dimensions de la pilota.
 
Amb el pas del temps les pilotes de rugby i futbol , accentuant les seves diferències, la de rugbi cada vegada de forma més oval i la de futbol més arrodonida.

Cal dir que el cognom GILBERT  ha quedat associat per sempre a la fabricació de pilotes de rugbi.