Traductor

dijous, 23 de febrer del 2012

Bitlles o Birles


 



El joc de bitlles és ben conegut i estès arreu del món. La forma de joc de bitlles més estesa arreu dels Països Catalans és la que consta de sis bitlles, encara que hi ha comarques dels Pirineus, com als Pallars, que hi juguen amb nou. Pel que fa a la denominació del joc, es diu de bitlles, excepte a les comarques meridionals del principat i al País Valencià que l'anomenen de birles.

El joc es compon de sis bitlles i tres bitllots. Són peces de fusta, generalment d'alzina o roure, que es planten a terra i s'han de fer caure amb els bitllots. La seva alçada, diàmetre i forma varien segons les poblacions.

Les bitlles que s'empren a les comarques de Ponent són, en general, més altes que les utilitzades a les terres del Camp i l'Ebre.

El juny de 1987, representants de diferents entitats, reunits a Rasquera, van aprovar unes mesures normalitzades de bitlles i bitllots, per superar la dificultat que representava, en les tirades entre pobles diferents, jugar cadascú amb les seves.

L'objectiu del joc és bàsicament fer caure les bitlles plantades a terra amb l'ajut dels bitllots. La forma més corrent és jugar a fer bitlla, és a dir, a deixar una sola bitlla plantada, fent caure les altres cinc.

Quan es fan caure totes les bitlles a terra es diu que s'ha fet llenya.