Traductor

dijous, 23 de febrer del 2012

Bitlles - Llançament



Nom: Bitlles
Nº jugadors: grup classe
Edat: A partir de 6-8 anys
Material: 2 jocs amb 6 Bitlles i 3 bitllots cadascun.

Terreny: pla i sense obstacles.

Objectius: Treballar el llançament (coordinació óculo-manual) i la direccionalitat.

Descripció i normes:

Situació inicial: Dividir el grup en dos, d'aquesta manera reduirem el temps d'espera entre torn i torn.Cada grup que hem fet disposarà d'un joc amb 6 bitlles i 3 bitllots.

El joc de bitlles consta de sis bitlles de fusta i tres bitllots. Les bitlles tenen forma d’ampolla i per jugar cal plantar-les a terra en dues rengleres: tres bitlles al davant i tres al darrera. Entre bitlla i bitlla ha d’haver-hi una distància igual al diàmetre del cul de la bitlla.

A les bitlles hi podem jugar per equips o individualment:

Si s’hi juga individualment, cada jugador disposa de tres bitllots per llançar-los un darrere l’altre contra les bitlles. En una partida cada jugador repetirà aquesta acció tres vegades, llançant els tres bitllots cada cop que li toqui el torn.

Tots els jugadors llançaran els bitllots des de la mateixa distància, que serà entre 10 i 12 metres. No obstant això, cal adequar la distància a l’edat dels jugadors i al seu grau de maduració motriu, per la qual cosa no és estrany de fer partides a 4 o 6 metres.

Els jugadors han d’intentar tombar totes les bitlles menys una que queda plantada ( aquesta tirada s’anomena “feta”). Si ho aconsegueixen s’anoten 10 punts. Si, per contra, la punteria no els acompanya, s’anoten tants punts com bitlles han tirat després de llançar els tres bitllots, excepte en el cas que les hagin tombades totes (jugada que s’anomena llenya) que no se n’anoten cap.

Els punts de les tres tirades se sumen al final per saber qui ha guanyat la partida.

Si es juga per equips,  es  suma la puntuació dels membres de l’equip.

Observacions:

Orientacions didàctiques

·         Si llances amb la mà dreta, col·loca el peu esquerre al davant i el dret més endarrerit. Si ho fas amb l’esquerra, avança el peu dret.

·         Per llançar, flexiona un poc el tronc endavant, deixa el braç avall i estirat i, tot fent un balanceig, llança el bitllot després d’haver apuntat bé.