Traductor

dijous, 3 de maig del 2012

Pal o stick d'Hoquei



 
Objecte utilitzat per colpejar la bola o disc. Pot ser de diversos materials: plàstics, fusta, fibres sintètiques,...

Història

Els estics o pals en l'antiguitat, eren usats per al pasturatge, com a arma d'atac i defensa, bastó de comandament, etc.
Les modalitats més conegudes d'esports amb stick i pilota són les següents: hoquei herba, hoquei sobre gel, hoquei sobre patins i el Floorball.
L'hoquei herba és un dels esports d'equip més antics que es coneixen. Dir que els jocs amb sticks ja es practicaven a la Xina, Egipte, Grècia i Roma. En l'actualitat tots aquests jocs ancestrals han anat evolucionant i donant lloc a esports reglamentats.

Hoquei sobre herba o gespa

L'hoquei sobre herba és un esport d’equip o conjunt practicat entre dos equips d'onze jugadors cadascun, que consisteix a impulsar una bola amb l'stick cap a la porteria defensada per l'equip contrari, amb l'objectiu de marcar gols.

Els primers estics eren de fusta i es fabricaven principalment a la Índia i Pakistan, potències mundials en l'hoquei sobre herba.

L'stick d'hoquei sobre herba té uns 90 cm. i pot estar fet de fusta, massissa o laminada, o de sintètics com la fibra de carboni o el kevlar, però no de metall. La seva forma ha patit una revolució, al descartar la 'ela' oberta tradicional a favor d'una pala a 'jota', molt més tancada, el que facilita el control de la pilota, accelera el joc i millora la precisió dels llançaments.
Això ha obligat a reforçar les mesures de seguretat, especialment en els porters. En hoquei sobre herba els jugadors solen portar protectors bucals i espinilleres.
 

Història de l'hoquei herba a Catalunya

L’any 1911 ex alumnes de l’Escola Pia de Terrassa formen L’Ateneu Calassanç, eren un grup de joves que volien practicar un esport diferent dels que es practicaven en aquell moment (boxa, futbol i ciclisme)

 L’hoquei herba és un esport molt arrelat a la ciutat de Terrassa , ja que el primer partit “oficial” 11 contra 11 a Espanya va ser en aquesta ciutat (l’any 1912). Cal dir que és la ciutat amb més jugadors olímpics.

PERSONES DESTACADES EN EL MON DEL HOCKEY A TERRASSA

Entre 1928 i 2004, Terrassa va enviar a 124 persones als Jocs Olímpics; la majoria eren jugadors d'hoquei.

Grans nissagues com els germans Amat, el germans Escudé o com el germans Malgosa entre d'altres han portat el nom de Terrassa per tot el mon.

Un récord de 127 goles en 206 partits i una plata olímpica

 Xavi Arnau Creus va ser al seu dia el millor artiller del món. En els seus 206 partits amb la selecció va marcar 127 gols, rècord històric encara vigent, i va ser peça clau en la plata olímpica aconseguida a Atlanta'96. Emblema de l'Atlètic Terrassa, va ser el primer i polèmic cas de fitxatge, amb diners pel mig, en l'hoquei espanyol, quan va marxar al Polo l'any 2000. El seu nodrit palmarès inclou dues Copes d'Europa, dues Recopes, set Lligues i set Copes del Rei


Millor jugador del mon de hoquei l'any 2008
El millor jugador del mon de hoquei l'any 2008 va recaure en Pol Amat (nissaga Amat), jugador del Club Egara i de la Selecció Espanyola.

Santi Freixa (saga Escudé, besnet d'Antoni Escudé Galí), actualment juga a Holanda, format al Athletic de Terrassa,i jugador en actiu de la Selecció Espanyola, va ser millor jugador del món junior i Terrassenc de l'any després del seu gran palmarès esportiu.

ENLLAÇOS EXTERNS


web clubs esportius:

*   http://www.athc.cat: Athletic Terrassa

*   http://www.egara.es: Club Egara

*   http://www.cdterrassa.cat/: Club Deportiu Terrassa