Traductor

dilluns, 13 de febrer del 2012

Korfbal o Balonkorf




Campionat Mundial de Korfbal de 2011 a la Xina,
La Selecció Catalana va aconseguir el quart lloc després de perdre el partit pel bronze contra Xina Taipei.
El korfbol, també anomenat balonkorf, és un esport d'equip jugat entre dos equips que busquen introduir una pilota dins d'una cistella. Els equips són mixtos (formats per homes i dones), l'àrea de joc es divideix entre les zones d'atac i defensa. El korfbol manté certes similituds amb el bàsquet.
Les cistelles de Balonkorf són de vímet i estan subjectes a un pal alt.

Es considera el fundador d'aquest esport al mestre d'Amsterdam Nico Broekhuysen, que el 1902 va establir el reglament després d'un viatge a Suècia. Bèlgica i els Països Baixos, aquests, han estat els països on tradicionalment s'ha practicat més.

Va ser esport de demostració durant els Jocs Olímpics de 1920 i 1928, que es van celebrar a Anvers i Amsterdam, respectivament. És un esport reconegut pel Comitè Olímpic Internacional (COI) encara que no forma part del programa olímpic.

En l'actualitat el korfbol es practica activament en diverses parts del món: Austràlia, França, Índia, Israel, Taiwan, Estats Units. Demostracions de korfbal als països de l'Est estan tenint molt èxit.

El Korfbal a Espanya

El korfbol va arribar el 1968 a Marbella (Màlaga) i es va expandir a regions com Madrid, Illes Balears (1973), Astúries (1976) i Catalunya (1980).

 L'any 1980, gràcies a un curs de monitors, van néixer els dos primers equips en col·legis: Liceo Egara i Pere Viver, tots dos de Terrassa (Barcelona), de la mà de dos pioners: Manuel Iborra i Juan José Zurita.
Al Setembre de (1981) es va crear la primera Lliga Catalana.
El 1990 neix "l'Associació per la Pràctica i la Promoció del Korfbal", primer pas per convertir-se més tard en Associació. La ACK és reconeguda per la Federació Internacional de Korfbal (IKF) i passa a ser membre de la seva Assemblea General.

L'abril de 1997 debuta la Selecció Catalana a nivell oficial disputant la fase classificatòria del Campionat d'Europa de Seleccions.
En l'actualitat el korfbol català està reconegut internacionalment com a selecció absoluta pròpia. La difusió del Korfbol a nivell general d'Espanya s'ha reduït dràsticament i regions com Màlaga i Mallorca que van ser en el seu moment pioneres actualment no hi ha competicions , mentre que a Catalunya segueix creixent significativament el nombre de llicències d'un any rere un altre.






2 comentaris:

Joan ha dit...

Una mica desfasat... fa anys que no es juga amb cistelles de vímet!

Arrel-TIC ha dit...

Tens raó Joan, actualment són de material sintètic (color groc intens). Però per donar a conèixer l'esport el video és prou visual.